Hvordan sikres inklusion af LGBTQIA+-medarbejdere?

Inklusion af LGBTQIA+-medarbejdere er essentielt og vigtigt, men mange danske arbejdspladser har lang vej igen for at nå i mål. Læs her, hvad man kan gøre for at skabe arbejdspladser, hvor LGBTQIA+personer trives.


Der er god grund til at sætte fokus på LGBTQIA+-personers rettigheder og trivsel på arbejdspladsen. En undersøgelse viser nemlig, at danske arbejdspladser har lang vej igen for at få inkluderet LGBTQIA+-medarbejdere. Ifølge undersøgelsen oplever størstedelen af de adspurgte LGBTQIA+-personer diskriminerende situationer på arbejdspladsen. Samtidig svarer 46% af de adspurgte, at de ikke mener, at deres virksomhed gør nok for at fremme LGBTQIA+-personers trivsel og inklusion.

Alle medarbejdere bør føle sig accepterede, respekterede og værdsatte på arbejdspladsen – uanset hvad deres seksuelle orientering og kønsidentitet er.

Det er først og fremmest vigtigt at forstå, hvad LGBTQIA+ står for. LGBTI-betegnelsen kommer af engelsk (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex, Asexual) og dækker på dansk over lesbiske, bøsser, biseksuelle, transkønnede, queer, interkønnede og aseksuelle. Det er en samlebetegnelse, der bruges både i EU- og FN-sammenhæng.

Hvorfor er inklusion vigtigt?

Medarbejderne er det vigtigste aktiv for en virksomhed. Danske virksomheder skal derfor arbejde for at sikre et arbejdsklima, der giver plads til forskelligheder, og hvor alle medarbejdere kan trives og føle sig respekteret, uanset deres seksuelle orientering eller kønsidentitet. Det skaber den største værdi for medarbejderne, for arbejdsklimaet og i sidste ende virksomheden.

Dansk Erhverv

Når medarbejdere føler sig inkluderede og kan være autentiske og åbne om deres identitet, øges deres trivsel, engagement og psykologiske tryghed. Omvendt kan manglende inklusion og diskrimination have negative konsekvenser for medarbejderes mentale sundhed og arbejdsmoral. Det er arbejdsgiverens pligt og ansvar, jf. Arbejdsmiljølovgivningen, at sikre alle ansatte mod chikane. Herunder at arbejde på at understøtte et arbejdsklima, hvor medarbejdere trygt kan gå på arbejde uden at opleve krænkelser og diskrimination.

Et fokus på inklusion på baggrund af personers køn eller/og seksuel orientering er et arbejdspladsfokus, selvom det for nogle kan virke som noget, der hører privatlivet til. Det skal også i høj grad være op til den enkelte person at vælge, hvad de ønsker at dele på arbejdspladsen. Men ønsker virksomheder at skabe arbejdspladser, hvor alle kan føle sig accepterede, respekterede og værdsatte, uanset hvem de er, og dermed få fordelene ved diversitet og inklusion, så er der behov for at iværksætte konkrete tiltag for i højere grad at få inkluderet arbejdspladsens LGBTQIA+-medarbejdere. 

Vi har samlet nogle konkrete råd til, hvad man kan gøre for at skabe inkluderende arbejdspladser, hvor LGBTQIA+-personer trives:

Seks råd til at skabe arbejdspladser, der er inkluderende for LGBTQIA+-personer: 

1. Konkrete initiativer

Iværksæt initiativer, der modarbejder diskrimination, ubevidste biases og mikroaggressioner. Inkluder LGBTQIA+medarbejderne i udarbejdelsen af initiativerne.


2. Inkluderende sprogbrug

Sæt fokus på inkluderende kommunikation og sprogbrug. Sørg for at bruge et kønsneutralt sprog i politikker og dokumenter, og giv medarbejderne mulighed for selv at indskrive deres pronominer i jeres systemer.


3. Kønsneutrale faciliteter

Lav kønsneutrale toiletter og omklædningsrum, så alle kønsidentiteter er velkomne overalt.


4. Equity-perspektiv

Anlæg et equity-perspektiv, og undgå generaliseringer. Spørg LBGTQIA+medarbejderne, hvad de har brug for. Husk, at én person ikke repræsenterer alle.


5. Fællesskaber og netværk

Skab grundlag for inkluderende kollegaskab og mulighed for netværk og fællesskab mellem LGBTQIA+medarbejdere.


6. Nultolerancepolitik

Hav en nultolerancepolitik over for diskriminerende handlinger rettet mod LGBTQIA+medarbejdere.


Vil du have rådgivning om, hvordan din virksomhed kan blive bedre til at inkludere LGBT+medarbejdere? Så kontakt os her:

Nikoline Nybo
Konsulent

BA Antropologi og Kaospilot.


Erfaring inden for kulturanalyse og antropologisk metode, projektledelse og procesdesign, organisationsudvikling og facilitering.

Louise Marie Genefke
Konsulent

Cand. mag. Marketing & Kommunikation, MA Ledelse og ekstern lektor AU.

Erfaring med ledelse, talent- og organisationsudvikling, facilitering og Employer Branding.